top of page

Wat trekt ons zo aan in de Blues ?

Er is de combinatie van die typische klankkleur en een aanstekelijk ritme, en (in akoestische blues) het continue samenspel tussen gitaar en stem. Muziek heeft de kracht om mensen rechtstreeks te raken, en goed gespeelde blues komt altijd binnen. Er is het levensgevoel, nogal eens geassocieerd met melancholie, maar blues kan net zo goed grappig, boos, brutaal of geil zijn. Volgens sommigen zijn alle menselijke emoties terug te vinden in de blues, waardoor het ook mensen van alle achtergronden aanspreekt. En er is natuurlijk de fascinerende geschiedenis: een nieuwe muziekvorm ontstaan bij de zwarte Amerikaanse bevolking eind negentiende eeuw, die begint op het platteland, uitzwermt naar de stad en uiteindelijk herkend en gespeeld wordt in de hele wereld. Tegelijk vormt blues in zijn up-tempo variant de basis voor rythm-and-blues en rock. “The blues had a baby and they named it rock and roll”, aldus Muddy Waters.

Wie een aantal van onze inspiratiebronnen wil leren kennen, kan de muziek eens opzoeken van Robert Johnson, Lightnin’ Hopkins, Muddy Waters, Tampa Red, Mississippi John Hurt, Jimmy Reed, BB King, Eric Clapton, Bonnie Raitt, Keb’ Mo’, Eric Bibb en natuurlijk onze Gentse Tiny Legs Tim.

Wie er meer over wil lezen, kan op veel plaatsen op internet terecht, maar er zijn in de loop van de tijd natuurlijk ook veel boeken gepubliceerd.

Een paar ideeën:

* Davis, Francis. The history of the blues.The roots, the music, the people. Da Capo Press, Cambridge, 2003.

* Hamilton, Marybeth. In search of the blues. Black voices, white visions.  Jonathan Cape, London, 2007.  * * * Havers, Richard en Evans, Richard. De gouden eeuw van de blues. Atrium, Alphen aan de Rijn, 2010.

* Palmer, Robert. Deep blues. Penguin Books, New York, 1981.

bottom of page